Echo Nyári Akadémia

Örömmel üdvözöljük az Echo Nyári Akadémia résztvevőit a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban, azon a helyen, ahol ugyan nem éltek muzsikusok, a zenét azonban mindig is nagy becsben tartották, ahol a lemezek és a zenei könyvek gyűjteménye ma is csak egyre gyarapszik.

Amikor a kastélyt 1844 és 1846 között megépítették, egy zeneszalont is kialakítottak – ez hosszú időn át szolgált a házikoncertek ideális helyszínéül. Az 1999-es rekonstrukciót követően az első hangversenyt a kastély kápolnájában rendeztük, és ezzel újra elindult az a sorozat, amely felelevenítette a hagyományt, visszaidézte az egykori hangulatot. Ha megszólal a zene, a kastély szinte fellélegzik és életre kel….

A Nyári Akadémia számára biztosított ideális feltételek, és a szokatlanul nyugalmas környezet bizonyára a Mesterkurzus résztvevőit is megihleti majd – épp úgy, mint minden muzsikust, aki idáig a Károlyi Kastélyban vendégeskedett.

Károlyi József Alapítvány

Nyári Akadémia

Magyarország egyik legismertebb történelmi családja, a Károlyiak neve a legnemesebb célokkal, így a tudomány és a művészet pártfogásával is összeforrt. A legkülönbözőbb kulturális eseményeknek helyet adó, fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban rendezzük meg - Fülei Balázs zongoraművesz művészeti vezetésével - 2024. július 14. és 21. között az Echo Nyári Akadémiát. Itt feloldódhatnak az év közbeni feszültségek, nincs vizsga, kötelező darab, számonkérés, előírás – csak örömteli zenélés.

A környezet épp olyan, mint amilyenről minden alkotó álmodik – egy sziget, messze a városok zajától: igazán alkalmas az elmélyült művészi munkára, amelynek színvonalát a budapesti Liszt Akadémia három tanára, Kováts Péter hegedűművész, Varga István gordonkaművész, valamint Fülei Balázs neve garantálja. A vonós osztályokban Kovalszki Mária és Dani Imre zongoraművészek közreműködnek. 

 

A 8. Echo Nyári Akadémia szakmai programjainak megvalósítását 2023. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Helyszín

Százévesnél is idősebb fenyők, hársak, tölgyek, és gesztenyék, egy kis tó, hidak, és sétányok alkotják azt az óriási, arborétum jellegű parkot, melyben a klasszicista stílusú, Ybl Miklós és Heinrich Koch tervei alapján készült kastély áll. A birtok 1834-től Károlyi György gróf, a Magyar Tudományos Akadémia egyik alapító tagjának tulajdonába került.

A jelenlegi vagyonkezelő Károlyi György, feleségével, Angelicával együtt hozta létre a Károlyi József Alapítványt, amely az épület felújítását és jelenlegi működtetését végzi, és egyúttal az Echo Nyári Akadémia partnere.

A Budapesttől mindössze 75 kilométerre található kastély – a nyugodt gyakorlásra, próbákra, zeneszalonok és koncertek megrendezésére alkalmas termeivel – tökéletes helyszín. Egy igazi boldog sziget a felgyorsult világban.

Károlyi-kastély szökőkútal
Kastélypark
Kék szalon
Vörös szalon

Professzoraink

Ludmány Dénes

Brácsa

Ludmány Dénes

Ludmány Dénes hat évesen kezdett hegedülni, első tanárai a Simonffy Emil Zeneiskolában Mátyás Csaba, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában Kökényessy Zoltán és Sárosi György voltak. A Zeneakadémián, Nagy Sándor keze alatt eltöltött idő után a salzburgi Mozarteumban Thomas Riebl és Veronika Hagen tanítványa volt 2006-os diplomájáig. Mindeközben két évig a Müncheni Filharmonikus Zenekar ösztöndíjasa, tanára Albrecht Rohde volt. 2006-2008 a Debreceni Egyetemen Pongrácz Gábor, 2008-2010 a Bázeli Zeneakadémián Walter Levin és Rainer Schmidt vonósnégyes osztályában tanult.

Játszott Salzburg Chamber Soloists, a Camerata Salzburg és az Osztrák Újzenei Együttessel (ÖENM), és volt a Young Artists International szólistája az Egyesült Államokban. 2007-2011 a spanyol Cuarteto Quiroga tagja, ezidőben a Zaragozai Zeneművészeti Főiskola (CSMA) kamarazene tanára volt. Együttesével bejárta Európa szinte minden országát és rendszeres vendége volt rangos nemzetközi zenei fesztiváloknak szerte a világon. Elkötelezettsége a kortárs zene iránt számos hangversenyen ősbemutatók formájában is megmutatkozott a Metrum Együttessel, az Ensemble Risonanze Erranti (Németország), valamint az Osztrák Újzenei Együttessel (ÖENM - Salzburg). 2000 és 2004 között visszatérő vendége volt a Bajor Kortárs Zeneszerzők Egyesületének, 2012 óta pedig a norvég Arctimus együttesnek is. 2012 őszétől a Magyar Állami Operaház, 2018-tól a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagja és meghívást kapott, hogy a Zaragozai Főiskola brácsatanára legyen. A Szigeti Quartet alapító tagja, 2021 óta pedig a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának brácsatanára, 2022-től a Zeneakademia kamarazene tanszékének oktatója.

Varga István

Gordonka

Varga István

Szabadkán született, vándorévei során tanult a budapesti Liszt Akadémián, a Belgrádi Zeneakadémián, és a Párizsi Konzervatóriumban. Tanárként visszatért szülőföldjére, oktatott a Belgrádi, valamint az Újvidéki Zeneakadémián.

Nevéhez fűződik a Camerata Academica Kamarazenekar és a Goldberg Vonóstrió megalapítása, amelyeket hamarosan az egykori Jugoszlávia legismertebb együttesei között tartottak számon.
Az Újvidéki Zenei Ünnepségek művészeti igazgatójaként nagyszabású nemzetközi kamarazenei fesztiválokat szervezett, mellette rengeteget koncertezett.

Jelentős szerzők írtak számára darabokat, és a Jugoszláv Zeneszerzők Egyesületének Díját is elnyerte. A legnevesebb hangversenytermekben adott koncertet – így a londoni Wigmore Hall-ban, a párizsi Salle Gaveau-ban, a moszkvai Rahmanyinov Teremben.

Rendszeresen tart mesterkurzust Magyarországon, Horvátországban, Franciaországban. 1999-ben települt át Magyarországra, jelenleg a Liszt Akadémia gordonka tanára. Állandó kamarapartnere Csalog Gábor zongoraművész, akivel rendszeresen koncerteznek itthon és külföldön.

Fülei Balázs

Zongora

Fülei Balázs

Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. A budapesti Liszt Akadémia legnagyobb múltra visszatekintő tanszékét végezte, Liszt Ferenc tanítványainak ötödik generációjától tanulva azt, ami a szakmából tanítható.

Repertoárján több mint harminc zongoraverseny szerepel, köztük Beethoven, Brahms és Bartók összes zongoraversenye. A 2011-es Liszt Emlékév egyik legfoglalkoztatottabb előadója volt. Számos hazai és külföldi szimfonikus zenekarral dolgozott együtt, zenekari és szólókoncerteket adott olyan színpadokon, mint a bécsi Konzerthaus, az amszterdámi Concertgebouw, a tokiói Kioi Hall, az NCPA Mumbaiban, valamint a Carnegie Hall New Yorkban, ahol 2008-ban debütált szólóestjével.

Több magyar zeneszerzővel áll munkakapcsolatban, ősbemutatók és rádiófelvételek sora fűződik a nevéhez. 2015 karácsonyán jelent meg legutóbbi CD-je, melyen Beethoven, Brahms, Debussy, és Virágh András Gábor darabjai szerepelnek.

2012 óta a Zeneakadémia tanára, 2015 óta a Kamarazene Tanszék vezetője. Mesterkurzusokat tartott Kínában, Indiában, Texasban, és Izraelben, a tel avivi egyetemen.

Varga Oszkár

Hegedű

Varga Oszkár

Varga Oszkár a Liszt Ferenc Zeneakadémián Kelemen Barnabás és Kokas Katalin, valamint New Yorkban Albert Markov növendéke volt. Emellett olyan művészeknek, tanároknak játszott mesterkurzusokon, mint: Maxim Rysanov, Boris Brovtsyn, Zakhar Bron és Ivry Gitlis.

Mint a Kelemen Kvartett tagja 2014-2015 évében Európa legrangosabb koncerttermeiben lépett fel, mint az amsterdami Concertgebouw, a brüsszeli Beaux Artes, a londoni Wigmore Hall, a hamburgi Leiszehalle, a milánói Sala Verdi, valamint a bécsi Musikverein.

Mint a Kelemen Kvartett tagja 2014-2015 évében Európa legrangosabb koncerttermeiben lépett fel, mint az amsterdami Concertgebouw, a brüsszeli Beaux Artes, a londoni Wigmore Hall, a hamburgi Leiszehalle, a milánói Sala Verdi, valamint a bécsi Musikverein.

Olyan művészekkel játszott, mint Perényi Miklós, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Fejérvári Zoltán, Balog József, Rácz Zoltán, Pasztircsák Polina, Baráth Emőke, Alina Ibragimova, Nicolas Altstaedt, James Boyd, Latica Honda-Rosenberg, Jonathan Cohen, Patricia Kopatchinskaja és Maxim Rysanov.

Varga Oszkár Liszt Ferenc Zeneakadémia tanszékének oktatója.

 
 

Mesterkurzus

A mesterkurzusra azokat a hegedűsöket, csellistákat, és zongoristákat várjuk, akiknek nem csupán saját hangszerük irodalma, valamint a szólószereplés mozgatja meg a fantáziájukat, de a friss ismeretségekből születő, a helyszínen formálódó felállásokban és együttzenélésekben is szívesen részt vennének.

Az egyéni hangszeres órák mellett ugyanis fontos szerephez jut a Nyári Akadémián a kamarazene, amely mindhárom professzornak egyaránt szívügye. Az év közben megszokott, hierarchikus határok itt elmosódnak, és lehetőség adódik a tanárokkal közös kamaraprodukciókra és koncertekre is.

A Nyári Akadémia természetesen nem csak a szakmai, de a környék adta lehetőségeket is igyekszik kihasználni – máris egy kedvcsináló a különféle programok közül: esti borkóstoló a kurzus résztvevőinek a régió  egyik legcsábítóbb borospincéjében.

A 8. Echo Nyári Akadémia szakmai programjainak megvalósítását 2023. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Előadások, workshopok

A nyári akadémia tanárai előadást tartanak a kurzus résztvevői számára az interpretáció és hangszerjáték kérdéseiről, az aktív zenész szemszögéből.

A kurzus folyamán minden nap különböző témájú speciális előadásokat tartanak vendégelőadóink. Többek között Prof. Dr. Komlós Katalin, Binder Károly, Sipos Mihály, Polgár Botond, Dr. Pásztor Zsuzsa, Farkas Zoltán oktattak már nálunk.

A nyári akadémia során a résztvevők karrierépítési gyakorlat előadáson is részt vehetnek.

 

 

 

 

 

Koncertek

Az Echo Nyári Akadémia három professzora 2024. július 14-én este 8 órakor nyitókoncertet ad a kastély koncerttermében.

A hét során minden nap koncertek lesznek jeles vendégművészekkel. 

Az Echo Nyári Akadémia végén, július 20-án este 8 órakor a hallgatók zárókoncerten vehetnek részt, amely után a Károlyi Alapítvány fogadást rendez. Különböző workshopok, kerekasztal-beszélgetések is várják a résztvevőket, a zenei világot érintő témákban.

 

A részletes programot tekintse meg itt>>

 

 

Jelentkezés 2024-re

Echo Nyári Akadémia 2024. július 14-21.

Jelentkezési határidő: : 2024. június 12.

 

 

Részvételi díj: 1890 Euro, amely tartalmazza:

  • a kurzusok díját
  • a szállást single szobában, a kastélyban 2024. július 14-től július 21. vasárnap reggelig
  • teljes ellátást
  • a programokon, koncerteken való részvételt
  • gyakorlási lehetőséget

A jelentkezés visszaigazolásakor kérünk 500 Euro előleget átutalni.

A fennmaradó rész befizetésének határideje: 2024. május 1.

Korai jelentkezés 10 % kedvezménnyel 2024. február 1-ig lehetséges. 

Magyar jelentkezőknek korlátozott számban ösztöndíjas kedvezménnyel tudunk biztosítani részvételt, amihez a kérelmet a jelentkezéskor kérjük feltölteni. A kérelmet a Nyári Akadémia professzorai bírálják el szakmai szempontok alapján.

 

Banki adatok:

 

Vita-Musica Nonprofit Kft.

2600 Vác, Edison u. 3. 

Adószám: 26123400-1-13

Bankszámlaszám: 12026001-01612256-00100008

IBAN: HU05-12026001-01612256-00100008

Swift (BIC): UBRTHUHB

 

 

Jelentkezéskor továbbá szükséges

  • egy rövid önéletrajz
  • a kurzusra tervezett repertoár

Jelentkezem!

Kapcsolat

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal:

Farkas Viki
kurzustitkár

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.facebook.com/echosummeracademy

Az Echo Nyári Akadémia helyszíne:

Károlyi Kastély Hotel & Restaurant
8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi Sándor utca 2.

   

Az Echo Nyári Akadémia
a Vita-Musica Management projektje

www.vita-musica.com

Vita-Musica Management